Over mij

Mijn opleidingen 

 • MSc Biologie. Wageningen Universiteit (2002).
 • PhD Biologie. Wageningen Universiteit (2009).
 • DO Osteopathie. College Sutherland Amsterdam (2021).

Hallo! Ik ben Michaël

Geregistreerd osteopaat (DO-MRO) en bioloog (PhD)

Mijn naam is Michaël van den Berg (1974). Vanwege een aantal sportblessures ben ik rond 2008 voor het eerst bij een osteopaat terecht gekomen. Ik was erg onder de indruk van de kennis, aanpak en behandelresultaten, en vanwege mijn positieve ervaringen met osteopathie besloot ik in 2015 om het zelf ook te gaan studeren. In september 2021 ben ik afgestudeerd ‘met grote onderscheiding’.

Naast mijn werk als osteopaat geef ik ook les aan de Nederlandse osteopathie-opleiding (College Sutherland in A’dam).

In mijn vrije tijd ben ik huisman en lees ik naast osteopathische literatuur veel over voeding, gezondheid en zaken die te maken hebben met verduurzaming van onze samenleving. Ook ben ik een liefhebber van goeie thrillers! Ik speel gitaar en luister veel muziek. Ik ga graag op pad in de natuur met mijn gezin.

Ik ben getrouwd met Annette en wij wonen samen met onze Julian in Delfgauw.

Mijn werkwijze

Ik neem voor elke behandeling ruim de tijd, met aandacht voor je persoonlijke verhaal.

Elke osteopaat heeft zijn of haar eigen aanpak, en ik vind het belangrijk dat je kunt ontspannen en dat er een soort ‘flow’ in de behandeling zit. Daar pas ik mijn technieken ook op aan.

Als het nodig is zal ik ook leefstijladviezen geven (voeding, beweging, slaap, …) omdat een behandeling altijd meer effect heeft als deze zaken ook op orde zijn.

Oefeningen geef ik soms ook mee, maar dat is niet echt het domein van de osteopaat.

Cursussen en vervolgopleidingen binnen de osteopathie

 • september 2022 – juni 2023: Osteopathie bij Kinderen (Pro Osteo) jaar 1, inclusief EHBO bij baby’s en kinderen.
 • april 2023 – heden: Embryologie (Jean-Paul Höppner).
 • september 2023: Osteopathische diagnostiek en behandelingsprincipes bij hardlopers (Rik Hoste).
 • oktober 2023: Vocal osteopathy (Jacob Lieberman).
 • november 2023: Posturologie: diafragmata en de osteopathische integratie (Rik Hoste)

Een verplicht onderdeel van de opleiding Osteopathie aan College Sutherland is dat je de anatomie ook leert door zelf dissecties te doen op menselijke lichamen (net als ook gedaan wordt bij de opleiding Geneeskunde). Ik heb de volgende snijzaalcursussen gevolgd.

 • thorax en verbinding met de bovenste extremiteit. Erasmus MC (2017).
 • tractus urogenitalis, bekken en verbinding met de onderste extremiteiten. Erasmus MC (2018).
 • bovenste extremiteit. Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg (2019).

 

"Michaël heeft een duidelijk verhaal en is transparant in wat hij doet; dus ik voelde mij zeer toevertrouwd. Na 3 behandelingen zijn mijn klachten tot het maximale verdwenen en heeft hij nog meer fysieke obstakels verholpen. Zeer bij gebaat, dus erg blij mee!"

Sandra

"Ik heb 1 behandeling bij Michaël gehad ivm zwangerschapsklachten en dat is erg goed bevallen. Hij was transparant en eerlijk over de de verwachtingen en hij gaf een duidelijke uitleg over wat hij ging doen, en daarnaast nog waardevolle tips, waardoor de klachten nu een stuk minder zijn geworden.''

Evelien

"Via mijn netwerk kwam ik bij Michaël terecht. Vanaf het eerste moment voelde ik me op mijn gemak en wist hij me gerust te stellen. Ik heb drie behandelingen gedaan en die zorgden ervoor dat mijn klachten afnamen. Mijn lijf zat vast op bepaalde plekken en hij zorgde ervoor dat dit los kwam. Ik voel me beter in mijn lijf en ben daar gewoonweg blij mee!"

Charissa

"Na enkele jaren bij de fysio en manueeltherapeut onder behandeling te zijn geweest zonder blijvend resultaat, besloten het bij Osteopaat Michaël te proberen. Wat super fijn, dat ik nu echt kan zeggen dat ik géén nek- en hoofdpijnklachten meer heb. Het kijken naar het lichaam als geheel, wat Michaël doet laat in de resultaten zien, dat dit heel belangrijk is. Geweldig!!"

Petra

"Michael is een heel prettige en deskundige osteopaat. Zijn behandelingen hebben me heel goed geholpen. De systeem benadering van het lichaam sprak me erg aan. Ik zou iedereen deze praktijk aan bevelen!"

Coen