Osteopathie

Osteopathie in Delft

Een osteopaat behandelt uiteenlopende klachten (o.a. pijn, spanning, vermoeidheid, stress, klachten bij baby’s). Dit gebeurt volledig met de handen, op een ontspannende en zachte manier.

Gezondheid is beweging

Alles in het lichaam heeft bewegingsvrijheid nodig om goed te kunnen functioneren. De grote gewrichten zoals de knie of de heup, maar ook de organen, en zelfs zenuwen en bloedvaten.

Een osteopaat is opgeleid om met de handen bewegingsverlies en spanningen in het lichaam te onderzoeken en te bepalen of deze in relatie staan tot je klachten. We kijken hierbij naar het bewegingsapparaat (spieren, botten, gewrichten), de inwendige organen, en de schedel.

Ook de behandeling vindt volledig plaats met de handen. De klachten en de plek waar de osteopaat behandelt zitten niet persé op dezelfde plek – in je lichaam staat immers alles met elkaar in verbinding.

Een gezond lichaam heeft van nature een zeker vermogen om gezondheidsproblemen te voorkomen en op te lossen. Veel klachten gaan daarom vanzelf over. Als dit niet meer zo goed lukt (bijvoorbeeld door een ongeval, ziekte, operatie, langdurige stress of veranderde leefstijl) heeft het lichaam wat hulp nodig om zijn evenwicht weer terug te vinden. Een osteopaat kan hier bij helpen, waarna het lichaam weer beter om kan gaan met prikkels uit de omgeving. Een osteopaat behandelt dus eigenlijk geen ziekte, maar ‘zoekt naar gezondheid’.

Indicaties

Osteopathie is geschikt voor mensen van alle leeftijden en voor alle soorten klachten. Behandelingen kunnen helpen bij ziektepreventie en als ondersteuning bij herstel van ziekte. Bij twijfel of verdenking van een medische aandoening verwijst de osteopaat naar de huisarts.

Voorbeelden van klachten bij tieners en volwassenen:

  • spier- en gewrichtsklachten (rug, schouders, nek, heupen, bekken, knieën enzovoort).
  • hoofdpijn, migraine, duizeligheid, oorsuizen.
  • stress, chronische vermoeidheid, problemen met slapen.
  • langdurige, terugkerende en ‘vage’ klachten zonder duidelijke oorzaak.

Bij baby’s kun je denken aan:

  • veel huilen, slaapproblemen.
  • krampjes, reflux, obstipatie.
  • overstrekken, voorkeurshouding.

    Je kunt ook prima naar de osteopaat komen voor extra ondersteuning tijdens je zwangerschap, of als je aan het revalideren bent na een ingreep of blessure.

    Als je twijfelt of osteopathie iets voor jou of je baby’tje kan betekenen, neem dan gerust contact op.

    Veelgestelde vragen

    Wat is osteopathie?

    Een osteopaat is deskundig in de beoordeling van de beweeglijkheid en onderlinge samenhang van alle weefsels van het lichaam. Behandeling richt zich op het verlichten of wegnemen van lichamelijke klachten zoals rugpijn, nekpijn, hoofdpijn of buikpijn waardoor je je weer optimaal gezond kunt voelen.

    Wat voor opleiding heeft een osteopaat?

    Osteopathie is niet door de overheid gereguleerd. Dat betekent dat een osteopaat een particuliere opleiding heeft gedaan op HBO/WO-niveau, die geaccrediteerd is door het beroepsregister. Je herkent deze osteopaten aan de titel DO-MRO.

    Bij de Nederlandse opleiding (College Sutherland in A'dam) wordt uitgebreid aandacht besteed aan anatomie | biomechanica | onderzoek en behandeling van bekken, wervelkolom, borstkas, buik, hoofd, en het spier-bindweefselsysteem.

    Daarnaast is er aandacht voor neurologie, embryologie, fysiologie, ziekteleer, differentiaaldiagnostiek, farmacologie, immunologie en therapeut-patiëntrelaties.

    Ook bezoeken we de snijzaal en wordt de opleiding afgesloten met 1 jaar patiënten behandelen in de kliniek van de opleiding.

    Wat is het verschil tussen osteopathie, manuele therapie, chiropractie en fysiotherapie?

    Bij al deze therapievormen wordt vooral met de handen onderzocht en behandeld.

    Het grote verschil is dat fysiotherapie, manuele therapie en chiropractie zich alleen richten op het bewegingsapparaat (spieren en gewrichten). Fysio's zijn sterk in oefentherapie en revalidatie, manueel therapeuten zijn gespecialiseerde fysio's die ook gewrichten mobiliseren en manipuleren ('kraken'), en chiropractoren zijn rug- en nekspecialisten die een ster zijn in het kraken.

    Osteopaten richten zich op het hele lichaam, dus behalve spieren en gewrichten ook de inwendige organen van de buik en borstkas, en het hoofd/schedelgebied. Bovendien focust de osteopaat zich op de onderlinge verbindingen tussen al deze structuren.

    De andere therapieën werken goed als er een duidelijke oorzaak van de klachten in het bewegingsapparaat te vinden is. Osteopathie kan vaak een oplossing bieden als de oorzaak onduidelijk is en de klachten wat 'vager'.

    Hoe behandelt een osteopaat? Wordt er ook ‘gekraakt’?

    Een osteopaat onderzoekt en behandelt volledig met de handen. We doen verschillende testen om te kijken of alle structuren en weefsels hun normale beweeglijkheid hebben. Als er een bewegingsverlies of verhoogde spanning wordt gevonden, behandelen we deze met zachte technieken die het zelfherstellend vermogen van het weefsel stimuleren.

    Osteopaten hebben ook geleerd om te 'kraken' maar in de praktijk worden er meestal zachtere technieken gebruikt die net zo effectief zijn. Bovendien kun je alleen gewrichten kraken en osteopaten behandelen veel meer dan alleen gewrichten.

    Voor wie is osteopathie geschikt?

    Osteopathie is geschikt voor iedereen, van alle leeftijden. We checken bij de intake wel of je klachten aanleiding geven om bv. eerst de huisarts te bezoeken.

    Behandelt een osteopaat ook baby’s?

    Osteopaten behandelen ook baby's. In principe kun je direct na de geboorte al terecht, maar sommige behandelingen zijn effectiever als je baby'tje ouder is dan zes weken (in verband met de ontwikkeling van de spieren).

    In principe zou elke osteopaat baby's kunnen behandelen, maar aangezien baby's (en kinderen) geen kleine volwassenen zijn, is het goed om een osteopaat te zoeken die nascholing heeft gevolgd op het gebied van baby's en kinderen.

    Zelf behandel ik wel baby's maar geen jonge kinderen, omdat ik daar de nascholing nog niet voor heb gevolgd.

    Is osteopathie te combineren met andere therapieën?

    Ja, dat is geen enkel probleem. Osteopathie zal een andere therapie niet in de weg zitten. Om optimaal herstel te garanderen is het wel verstandig om met de osteopaat te bespreken welke therapie je nog meer volgt en en wanneer je behandeld wordt, dan kunnen we daar rekening mee houden. Uiteraard overleggen we ook graag met andere zorgverleners, om te zorgen voor een zo goed mogelijk herstel. Jouw gezondheid staat tenslotte centraal.

    Is osteopathie veilig?

    Ja. We gebruiken zachte technieken die meestal zelfs als prettig en ontspannend worden ervaren.

    Bovendien zullen we pas behandelen als uit de anamnese (intakegesprek) en eventuele safety-testen blijkt dat er veilig behandeld kan worden, en er ook geen reden is om je naar de huisarts te verwijzen.

    Is osteopathie ‘alternatief’?

    Het ligt er aan hoe je het bekijkt. Osteopathie is niet door de overheid gereguleerd en wordt daarom automatisch bestempeld als 'alternatief', net als homeopathie en acupunctuur. Dit heeft soms een zweverige of negatieve bijklank.

    Osteopathie is gebaseerd op wetenschappelijke kennis van het menselijk lichaam en er is niets zweverigs aan. Het is eerder complementair (aan de reguliere geneeskunde) en kan soms een alternatief bieden. Maar het 'is' niet alternatief.

    Doet een behandeling pijn?

    Nee, de behandeling doet geen pijn. We gebruiken zachte, ontspannende technieken. Alleen als er sprake is van een acute klacht waarbij er al flinke pijn aanwezig is, zal aanraking uiteraard gevoelig zijn. Maar de behandeling op zich zal de pijn nooit erger maken.

    Wat kan ik voelen na een behandeling?

    Na een behandeling kun je je moe voelen. Ook kun je wat nawerking hebben in de zin van wat spierpijn of een beurs gevoel.

    Kan ik werken of sporten na een behandeling?

    Ik raad aan om direct na een behandeling ruimte in te bouwen om rust te kunnen nemen als je lichaam dat aangeeft. Lichte beweging is altijd goed, maar intensief sporten of fysiek zwaar werk zou ik op de dag van de behandeling vermijden. Verder is het altijd goed om wat extra water te drinken na een behandeling.

    Hoe vaak behandelt een osteopaat?

    Het aantal behandeling hangt af van de complexiteit van de klacht, wat de oorzaak is en hoe lang deze al aanwezig is.

    Vaak is na 1 of 2 behandelingen verandering/verbetering merkbaar, en 3-5 behandelingen zijn meestal voldoende. Tussen de eerste paar behandelingen nemen we 1-2 weken de tijd. Als je vaker komt en er is verandering merkbaar, dan wordt de tijd tussen de behandelingen langer zodat je lichaam voldoende tijd heeft om te herstellen en (letterlijk en figuurlijk) een nieuw evenwicht te vinden.

    Moet ik eerst een doorverwijzing van de huisarts hebben?

    Nee, dat is niet nodig. Je mag altijd langs komen. We checken wel altijd of er symptomen zijn die aanleiding geven om eerst toch even langs de huisarts te gaan.

    Zit osteopathie in het verzekeringspakket?

    Osteopathie zit niet in de basisverzekering, maar in de aanvullende verzekering, en valt daarmee niet onder het eigen risico. Op de website staat een link naar het vergoedingenoverzicht.

    Je kunt pinnen bij de praktijk en de factuur indienen bij de zorgverzekering.

    Ik werk met volwassenen, tieners en baby’s

    Osteopathie volwassenen

    Bij volwassenen behandel ik de meest uiteenlopende klachten. In principe kun je terecht met alle acute of chronische klachten waar geen duidelijke oorzaak voor lijkt te zijn, of waar andere therapieën niet geholpen hebben. Denk hierbij aan pijn, bewegingsbeperkingen, spanningen, stress, vermoeidheid, hormonale zaken…

    Als uit het osteopathische onderzoek blijkt dat er in je lichaam bewegingsverliezen aanwezig zijn die kunnen samenhangen met je klachten, dan kan ik deze behandelen. Hierbij betrek ik niet alleen de spieren en gewrichten maar ook de inwendige organen en het hoofd.

    Osteopathie tieners

    Tieners zie ik in de praktijk vooral met (sport)blessures, maar ook met klachten die te maken kunnen hebben met de lichamelijke ontwikkeling, stress op school of in het sociale leven, enzovoort.

    Net als bij volwassenen doe ik bij tieners een uitgebreid osteopathisch onderzoek om te kijken of er bewegingsverliezen zijn ter hoogte van spieren, gewrichten, organen of het zenuwstelsel. Als dit het geval is dan kan ik dit behandelen.

     

    Osteopathie baby's

    Bij baby’s behandel ik met name reflux, voorkeurshouding en andere ongemakken die vooral tijdens de eerste 6 maanden optreden. Hierbij gebruik ik zachte technieken die niet belastend zijn voor je kindje. Ook geef ik tips en adviezen over voeding en dergelijke.

    Ik ben niet opgeleid om kinderen te behandelen die wat verder zijn in hun ontwikkeling (laten we zeggen tussen de 1 en 8 jaar). Ik kan ze wel behandelen maar geef er de voorkeur aan om je in dat geval door te verwijzen naar een osteopaat die hier extra scholing in heeft gehad.